You are currently viewing Forskjellen på Microsoft 365 Business Premium og Enterprise (E3/E5)

Forskjellen på Microsoft 365 Business Premium og Enterprise (E3/E5)

 • Post category:Microsoft

Stadig flere bedrifter velger å oppgradere fra Office 365 til Microsoft 365 av god grunn. Microsoft 365 Business Premium inneholder alt fra Office 365 pluss sikkerhetspakken EMS og Windows 10. En komplett, intelligent løsning for hele bedriften. I denne artikkelen forklarer vi forskjellen på Microsoft 365 Business Premium og Microsoft 365 enterprise (E3 + security eller E5), samt guider deg til riktig lisens.

Med Microsoft 365 kan man oppnå et homogent Windows 10 miljø, få en rekke essensielle sikkerhetsfunksjoner og full enhetsadministrasjon. Med kontrollpanelet får ledelsen full kontroll over firmadata uansett hvilke enheter de ansatte velger å bruke – både på jobb og fritiden. Et argument for å velge Microsoft 365 er den gunstige pakkeprisen som passer perfekt for SMB markedet. Les mer om Microsoft 365 Business Premium.

Men hva er så forskjellen på Microsoft’s Premium og Enterprise lisenser? Hva bør man velge? Er det valuta for pengene å kjøpe den dyreste? Hva som passer akkurat din bedrift er helt individuelt og vi skal her hjelpe deg å finne den beste løsningen for deg.

Microsoft’s E3 + security

Først og fremst. Velger du Microsoft 365 E3 alene får du dårlig valuta for pengene. Da er det mer fornuftig å velge Microsoft 365 Business Premium. For å få relevant utbytte av å ha E3 lisens anbefaler vi at du også velger  securitypakken i tillegg. Vi tar derfor utgangspunkt i at valget står mellom enten E3 + security eller E5, når vi snakker om Enterprise-pakkene. Hvilken av disse to som er best kommer vi tilbake til nederst i artikkelen.

1. Antall ansatte

Er dere over 300 ansatte bedriften gå opp på Enterprise lisens, altså enten E3 eller E5. Store bedrifter med mange ansatte kan altså ikke kjøpe Microsoft 365 Business Premium, selv om de ønsker. MEN, dette betyr ikke at bedrifter med færre enn 300 ansatte må gå for premium-lisensen, de kan likevel ha stor nytte av Enterprise pakkene.

2. Ekstra funksjoner

Pakkene vi snakker om her inneholder all kjernefunksjonalitet fra Office 365, inkl apper, e-post og intune. De viktigste funksjonene i Enterpriselisensene, som du ikke får med Premiumlisensen, er:

 • Gruppepolicy for support.
 • Delt datamaskinaktivering og mulighet for Remote Desktop support.
 • Mer avanserte dataverktøy som regneark, sammenligning av databaser, PowerPivot og PowerQuery.
 • Tilgang til Windows virtuelle skrivebord i Azure.
 • 25+ TB lagring kontra M365 Business Premium som har 1TB lagring.
 • Azure Active Directory
 • Avanset trusselanalyse (ATA)

3. Terminalserver

Med M365 Business Premium får man heller ikke fordelene med Windows Server CAL. Dette trenger man for å få lisensiert brukerene sine for både skybasert og lokalbasert programvare i ètt. Kort forklart; har bedriften hybrid/lokal infrastruktur, for eksempel en terminalserver, må man ha en Enterpriselisens.

Er de nevnte funksjonene over ikke av betydning og man ikke har lokal infrastruktur, vil vi anbefale deg premium-lisensen fra Microsoft.

Så hvilken av Microsoft 365 Enterpriselisens trenger jeg?

Har du bestemt deg for å gå opp på enterprise-nivå har du som nevnt to valg; E3 + security eller E5. Dersom du primært ønsker kontroll og økt sikkerhet er Microsoft 365 E3 + security et fornuftig valg med tanke på pris. Dersom man i tillegg ønsker å erstatte kommunikasjonsplattformen og integrere telefoni mot fks Skype/Teams, må man opp på Microsoft 365 E5.

M365 E5 inneholder også Advanced Threat Protection, Advanced eDiscovery, Advanced security management, Power BI Pro, Azure AD Plan 2 med mer. Har man for eksempel en egen IT avdeling eller jobber i en administrativ bransje med høy risiko og compliancenivå er M365 E5 å vurdere fremfor M365 E3 + security.

Konklusjon – denne Microsoftlisensen bør du velge

Det er altså en del faktorer man som bedrift må ta stilling til og ingen har identiske behov. Kort oppsummert:

 • Office kjernefunksjoner med enhetsadminsitrasjon (må være under 300 brukere): Microsoft 365 Business Premium (163,-)
 • Alt fra premiumlisensen pluss ekstra lagring, sikkerhet og tilkobling til terminalserver: M365 E3 + security (398,-)
 • Alt fra E3 pluss avansert trusselbeskyttelse, risikostyring, analyseverktøy og talefunksjoner: M365 E5 (516,-)

Om du fortsatt er usikker på forskjellen på Microsoft’s premium- og enterpriselisenser; ikke nøl med å ringe oss, så gir vi deg gratis veiledning til hvilke pakke du trenger. Vårt mål er at kunden skal få riktig løsning til riktig pris.

Bonustips: Uansett hvilken plan du velger, er det lurt å bruke et lokalt IT selskap som er sertifisert Microsoft Partner. Du får samme pris – men med norsk support og god oppfølging. Merverdien av å ha en kunnskapsrik IT leverandør er ressursbesparelser på oppsett og drift, innsikt og veiledning tilpasset deres behov og hjelp til å ivareta sikkerheten på løsningen. Du kan bestille M365 online og få aktivert produktet samme dag.