Hva er skybaserte tjenester?

Hva er skybaserte tjenester?
Alle har hørt om det - men ikke alle er sikker på hva det er og hvordan det fungerer. Vi forklarer kort og enkelt.

Skybasert – det alle snakker om, men hva er det egentlig? Kort forklart betyr det å flytte IT tjenestene sine til “skyen” altså å motta filer, databaser, nettverk, programvarer, analyse, intelligens osv. over internett til en virtuell server plassert i et eksternt datasenter utenfor bedriften.

Med dagens teknologi kan du få samme hastighet og sikkerhet, men med bedre tilgjengelighet til data, på alle enhetene uansett hvor du befinner deg. Målet er å gjøre bedriftens arbeidshverdag enklere på alle måter. Man skal ikke ta i bruk ny teknologi kun for å være moderne, men for å få kontroll over bedriften, øke produktivitet og se reelle resultater. Skybaserte tjenester er blitt en “trend” i næringslivet, nettopp fordi man får bedre oversikt, effektivisert samarbeid, reduserte kostnader og en totalt mer lønnsom virksomhet – dersom man velger rett tjeneste.

Bedriften har trolig allerede tatt steget ut i skyen. Svært få har for eksempel egen server for e-post i dag.

Hva er fordelene?

Typisk for skytjenester er kontroll og elastisitet; Det vil si at kundene kan skalere ut fra etterspørsel samt slå av og på skytjenesten etter behov. I tillegg abonnerer kundene vanligvis med månedlig fakturering i stedet for å betale for programvarelisenser og investere i server- og nettverksinfrastruktur på forhånd. Derfor er skytjenester gjerne mer kostnadseffektivt.

Du trenger ikke lengre å lagre alle filene og programmene dine lokalt og du frigjør deg fra det fysiske på en trygg måte. Med en skybasert løsning har man tilgang til data uansett hvor man er og organisasjonen jobber tettere. Alle ansatte får tilgang til fellesområder på farten, mens både du og de ansatte kan ha egne områder for privat data. Del notater, prosjekter, bilder, informasjon, programinnhold og mer med dine ansatte, kunder, venner eller familie – uavhengig om de sitter på laptop, nettbrett eller mobil. Mange skyløsninger fungerer også like godt på tvers av operativmiljø, som betyr at ansatte kan samhandle i sanntid uansett om de bruker Windows, Mac eller Lindux.

Mange skyløsninger tilbyr automatisert backup og avansert filgjenoppretting om uhell skulle skje. Microsoft Azure dupliserer data og fordeler på geografisk adskilte servere, så om noe går ned er det likevel oppe et annet sted. Den fysiske sikkerheten er også svært omfattende i forhold til en lokal server eller en pc som kan bli stjålet og hacket.

Tilgang på bedriftsdata hvor som helst og når som helst. Det er både fordeler og ulemper med skytjenester.

Hva er ulempene?

Kort forklart er det tid og penger. Det kan i noen tilfeller gi en høy latency – forsinkelse – da datasenteret som kjører den virtuelle serveren er i et annet land. For store filer og krevende programmer kan dette by på irriterende øyeblikk med nedlasting og opplasting. Prisen kan, når det gjelder sky plattformer, bli høyere enn forventet dersom man har den på konstant og bruker høy kapasitet. Kjøper du Dropbox Business vil det derimot være en fastpris, men ved mange ansatte kan også denne kostnaden bli høy.

Hvilke løsninger finnes i dag?

Det er utallige skyløsninger på markedet – og det mest av ny programvarer operer i dag i skyen via nettleser. Tenker man på skylagring har man for eksempel Google Drive, pCloud, Microsoft OneDrive og Dropbox for å nevne noe. Skyplattformene Microsoft Azure, Google Public Cloud og Amazone Web Services er som virtuelle datasentre hvor man kan lagre og kjøre alt av digitale ressurser virtuelt og i sanntid. Man kan også benytte seg av hybridløsning – en kombinasjon av noe i sky og noe fysisk. Et eksempel er Microsoft Azure Stack. Da får man fordelene av skybasert løsning og lokal lagring i samme pakke.

Mulighetene er mange, og hva som fungerer best for deg og din bedrift kommer an på behovet. Alt i alt, så er skyen kommet for å bli og det handler om å tilpasse seg selv og IT løsningene heretter. Velger man riktig løsning fra start vil det følge gunstige fordeler og store gevinster.

Lukk meny