Hva er skybaserte tjenester?
Alle har hørt om det - men ikke alle er sikker på hva det er og hvordan det fungerer. Vi forklarer kort og enkelt.

Hva er skybaserte tjenester?

Skybasert – det alle snakker om, men hva er det egentlig? Kort forklart betyr det å flytte IT-en sin til “skyen” altså å lagre data over Internett eller et annet globalt nettverk til en server utenfor bedriften, som vedlikeholdes av en tredjepart; en skytjenesteleveradør som Microsky. 

Skyen er en metafor for et globalt nettverk – i denne sammenheng altså Internettet.

Med dagens teknologi kan du få samme hastighet og sikkerhet, men med bedre tilgjengelighet på alle enhetene uansett hvor du befinner deg. Det gir deg også en rekke tilleggstjenester om du velger en offentlig sky. Skybaserte tjenester bedriftens arbeidshverdag enklere på alle måter.

Man skal ikke ta i bruk ny teknologi kun for å være moderne, men for å få kontroll over bedriften, øke produktivitet og se reelle resultater. Skybaserte tjenester er blitt en “trend” i næringslivet, nettopp fordi man får bedre oversikt, effektivisert samarbeid, reduserte kostnader og en totalt mer lønnsom virksomhet – dersom man velger rett tjeneste.

Bedriften har trolig allerede tatt steget ut i skyen. Svært få har for eksempel egen server for e-post i dag.

Hvilke skytjenester finnes det?

Det kryr av skyløsninger på markedet. Av skylagring har man for eksempel Microsoft OneDrive,Google Drive og Dropbox Business for å nevne de mest populære. Skyplattformene Microsoft Azure, Google Public Cloud og Amazone Web Services er offentlig skyer, virtuelle datasentre, hvor man kan lagre og kjøre alt av digitale ressurser i sanntid og samtidig få en rekke integrerte tjenester.

En offentlig sky er databehandling i skyen som tilbys over det Internett av en tredjepartsleverandør. Offentlige skyer kan spare bedriften for store kostnader knyttet til kjøp, administrasjon og vedlikehold av lokal server, ettersom tredjepartsleverandøren har alt driftsansvar. Offentlige skyer kan også distribueres raskere enn lokale infrastrukturer, og plattformen kan skaleres nesten i det uendelige. Microsoft er en slik tredjepartsleverandør med den offentlige skyen Azure Public Cloud. Dette gir deg et stort utvalg av integrerte tjenester, inkludert infrastruktur som en tjeneste (IaaS) og plattform som en tjeneste (PaaS).

En privat sky er databehandling i skyen som tilbys over nettet eller et privat, internt nettverk til bare utvalgte brukere, ikke allmennheten. Den gir bedrifter mange av fordelene ved en offentlig sky, blant annet selvbetjening, skalerbarhet og elastisitet, samt kontroll og tilpassing som driftes lokalt. I tillegg har private skyer med både bedriftsbrannmurer og intern drifting et høyere sikkerhets- og personvernnivå, noe som sikrer at driftsdata og sensitive data ikke er tilgjengelige for tredjepartsleverandører.

En hybrid sky kombinerer offentlige og private sky. En hybrid sky gir bedrifter større fleksibilitet for å skalere opp og ned antall brukere, tilbyr flere distribusjonsalternativer og er kostnadseffektivt. En hybrid gir bedriften mulighet til å dra nytte av skyfordeling for å frigjøre mer plass og skalere databehandlingstjenester til den offentlige skyen når det er behov for det – men uten å gi tredjepartsleverandøren tilgang til bedriftsdata.

Vi leverer for eksempel hybridskyen Microsoft Azure Stack som gir fordelene av skybasert løsning og lokal lagring i èn pakke.

Hva er fordelene?

Typisk for skytjenester er kontroll og elastisitet; Det vil si at kunden kan skalere ut fra etterspørsel samt slå av og på skytjenesten etter behov. I tillegg abonnerer kundene vanligvis med månedlig fakturering i stedet for å betale for programvarelisenser og investere i server- og nettverksinfrastruktur på forhånd. Derfor er skytjenester gjerne mer kostnadseffektivt.

Bedriften lagrer ikke lengre alle filer og programmer lokalt og man frigjør seg fra det fysiske på en trygg måte. Med en skybasert løsning har man tilgang til data uansett hvor man er og organisasjonen blir mer dynamisk. Mange skyløsninger fungerer også like godt på tvers av operativmiljø, som betyr at ansatte kan samhandle i sanntid uansett om de bruker Windows, Mac eller Lindux. Skyløsningene garanterer 99,9% oppetid med overvåkning 24 timer i døgnet.

Med privat eller hybrid sky hos oss lagres all bedriftsdata i Norge, som følger norske lovreguleringer. Fleksibel fakturering er også en stor fordel – velg å fks betale per måned for å unngå store og kapitaltunge investeringer.

Bedriften trenger ikke tenke på egne it-fasiliteter og kan konsentrere seg om kjernevirksomheten. Ingen vedlikehold eller backup-kriser. Sikkerheten er en helt annen i skyen.Fks. Microsoft Azure dupliserer data og fordeler på geografisk adskilte servere, så om noe går ned er det likevel oppe et annet sted. Den fysiske sikkerheten er også svært omfattende ift. en lokal server eller en pc som kan bli stjålet, hacket eller bli ødelagt. Dersom noe skjer har man noen i ryggen til å ordne opp raskt og effektivt.

Tilgang på bedriftsdata hvor som helst og når som helst. Det er både fordeler og ulemper med skytjenester.

Hva er ulempene?

Det kan i noen tilfeller gi en høy latency – forsinkelse – dersom datasenteret som kjører den virtuelle serveren er i et annet land. Dette er gjerne tilfellet ved offentlig sky. For store filer og krevende programmer kan dette by på irriterende øyeblikk med nedlasting og opplasting. Prisen kan, når det gjelder sky plattformer, bli høyere enn forventet dersom man har den på konstant og bruker unødvendig stor kapasitet. Kjøper du Dropbox Business vil det derimot være en fastpris, men ved mange ansatte kan også denne kostnaden bli høy.

En annen ulempe med offentlig sky er at tredjepartsleverandøren, for eksempel Microsoft eller Google, får tilgang til bedriftens data.

En ulempe med privat sky er at bedriften selv må håndtere kostnader og ansvaret knyttet til administrasjonen av den private skyen. Derfor krever privat sky samme utgifter til medarbeidere, administrasjon og vedlikehold som tradisjonelle datasentre.

Bruker man hybrid sky er både forsinkelsen mindre  og prisen ofte mye lavere. Det må derfor tas en helhetlig vurdering på hvilken skybasert tjeneste som passer best.

Mulighetene er mange, og hva som fungerer best for deg og din bedrift kommer an på behovet. Alt i alt, så er skyen kommet for å bli og det handler om å tilpasse seg selv og IT løsningene heretter. Velger man riktig løsning fra start vil det følge gunstige fordeler og potensielt realisere store gevinster.

Lukk meny