Hva er en skytjeneste?
Alle har hørt om det - men ikke alle er sikker på hva det er og hvordan det fungerer. Vi forklarer kort og enkelt.

Hva er en skytjeneste?

Skybasert – det alle snakker om, men hva er det egentlig? Kort forklart betyr det å flytte IT-en sin til “skyen” altså å lagre data over Internett eller et annet globalt nettverk til en server utenfor bedriften. Det betyr ingen fysisk server hos dere og skyen vedlikeholdes og driftes av en tredjepart.

Skyen er en metafor for et globalt nettverk – i denne sammenheng altså Internett.

Med dagens teknologi kan du få samme hastighet og sikkerhet, men med bedre tilgjengelighet på alle enhetene uansett hvor du befinner deg. Det gir deg også en rekke tilleggstjenester om du velger en offentlig sky. Skybaserte tjenester forenkler arbeidsdagen og gjør bedriftsdata tryggere med tanke på gjenoppretting av filer.

Man skal ikke ta i bruk ny teknologi for å være «inn», men for å få kontroll over bedriften, øke produktiviteten og skape reelle resultater. Skybaserte tjenester er blitt en “trend” i næringslivet, nettopp fordi man får bedre oversikt, effektivt samarbeid, redusert vedlikehold og en totalt mer lønnsom virksomhet – dersom man velger rett tjeneste.

server microsoft datasenter ansatt konsulent flink

Hvilke skytjenester finnes det?

Det kryr av skyløsninger på markedet. Av skylagring har man for eksempel Microsoft OneDrive,Google Drive og Dropbox Business for å nevne de mest brukte løsningene. Av skyplattformer har man for eksmepel Microsoft Azure, Google Public Cloud og Amazone Web Services som alle er det som kalles Public Clouds (eller fornorsket til offentlig skyer), hvor man kan lagre og kjøre alt av digitale ressurser i sanntid og samtidig få en rekke integrerte tjenester for dine sluttkunder.

En Public Cloud (offentlig sky) er databehandling- og lagring over internett, fra en tredjepartsleverandør som fks Microsoft sitt datasenter i Irland. Offentlige skyer kan spare bedriften for kostnader knyttet til kjøp, administrasjon og vedlikehold av lokal server. Offentlige skyer kan også skalere kapasiteten og antall brukere i det uendelige etter behov. Den offentlige skyen Azure Public Cloud gir deg et stort utvalg av integrerte tjenester og mulighet for å utvikle egne apper, software og tjenester.

En Private Cloud (privat sky) er lagring via et privat, internt nettverk til et utvalg brukere. Da må bedriften fortsatt ha en fysisk server som gir mye høyere hastighet enn fra Public Cloud i utlandet. Private Cloud har egne brannmurer og intern drift for et høyere sikkerhets- og personvernsnivå,  som sikrer at sensitive data ikke er tilgjengelige for tredjepartsleverandører. Dette er en relativt dyr skyløsning, og passer best enterprise bedrifter.

En Hybrid Cloud (hybrid sky) kombinerer offentlige og private sky – hvor du får «programvaren» fra Public Cloud, men hastigheten fra en Private Cloud.  Data blir da sendt fra et lokalt datasenter i nærheten av deg. En hybridsky gir deg funksjoner fra Public Cloud – som utviklingsmuligheter, selvbetjening og skalerbarhet. Du kan skalere til den offentlige skyen når det er behov for mer kapasitet – ved for eksempel Black Friday. Hybrid Cloud er kostnadseffektivt og gjør det mulig for deg å kjøre selv tunge regnskaps- og tegneprogrammer fra skyen.

skytjenester bilde grafikk it support hjelp azure cloud

Et eksempel er hybridskyen Microsoft Azure Stack som gir fordelene av skybasert løsning og lokal lagring i èn pakke – hvor datasenteret er stasjonert hos BKK i Bergen.

Hva er fordelene?

Typisk for skytjenester er kontroll og elastisitet; Det vil si at du kan skalere ut fra etterspørsel samt slå av og på skytjenesten etter behov.

Du kan så klart kjøre egne servere kapabel til å ta unna toppene ved fks salg, lanseringer og andre eventer som krever mer kapasitet, men det betyr også at du kun bruker 5 prosent av den tilgjengelige kapasiteten resten av året. Med Azure skyløsning betaler du bare for det du bruker til en hver tid og kan slå av og på servere selv.

I tillegg kan du få månedlig fakturering i stedet for å forhåndsbetale for årlige programvarelisenser og store kapitaltunge investeringer i server- og nettverksinfrastruktur.

Ved å gå bort fra å lagre filer og programmer lokalt – frigjør bedriften seg fra det fysiske på en trygg måte. Med en skybasert løsning har man tilgang til data uansett hvor man er og organisasjonen blir mer dynamisk. Mange skyløsninger fungerer også like godt på tvers av operativmiljø, som betyr at ansatte kan samhandle i sanntid uansett om de bruker Windows, Mac eller Lindux.

Man slipper vedlikehold av gamle servere og alle løsningene kan fjernstyres av IT selskapet dersom man har behov for support. Skyløsningene garanterer 99,9% oppetid med overvåkning 24 timer i døgnet samt duplisering av data. Det vil si at dersom et datasenter skulle brenne ned, har man en kopi på et anna datasenter. Den fysiske sikkerheten er også svært omfattende ift. en lokal server eller en pc som kan bli stjålet, hacket eller bli ødelagt. Dersom noe skjer har man noen i ryggen til å ordne opp raskt og effektivt.

En annen stor fordel med Hybrid Cloud er at all bedriftsdata i Norge, som følger norske lovreguleringer.

Hva er ulempene?

Det kan i noen tilfeller gi en høy forsinkelse – dersom datasenteret som kjører den virtuelle serveren er i et annet land. Dette er gjerne tilfellet ved Public Cloud. For store filer og krevende programmer kan dette by på irriterende øyeblikk med nedlasting og opplasting.

Prisen kan også bli høyere enn forventet dersom man har den på konstant og bruker unødvendig stor kapasitet. Kjøper du Dropbox Business vil det derimot være en fastpris, men ved mange ansatte kan også denne kostnaden bli høy.

b2b bedrift industri it support

En ulempe med Private Cloud er at bedriften selv må håndtere kostnader og ansvaret knyttet til administrasjonen, drift og vedlikehold. Derfor krever privat sky samme utgifter til medarbeidere, administrasjon og vedlikehold som tradisjonell lokal server.

Det er ingen fasit om hvilken skyløsning som passer din bedrift best. Velger man Hybrid Cloud er både forsinkelsen lav og prisen gunstig. Dette er løsningen som passer de fleste i SMB markedet.

Alt i alt, så er skyen kommet for å bli og det handler om å tilpasse seg selv og IT løsningene heretter. Velger man riktig løsning fra start vil det følge gunstige fordeler og potensielt realisere store gevinster. Dersom du har har en lokal server som nærmer seg utløpstid på garanti, bør filområdet flyttes til skyen snarest. Ta kontakt for neste steg, og en gratis kartlegging av prosessen.

Lukk meny