You are currently viewing Bruker du Internet Explorer? Da bør du lese Microsofts advarsel

Bruker du Internet Explorer? Da bør du lese Microsofts advarsel

  • Post category:Microsoft

Nå går Microsoft ut og aktivit fraråder nettsurfere å bruke deres egen nettleser; Internet Explorer. De advarer mot å bruke nettleseren med mindre det er streng nødvendig fordi Internet Explorer ikke holder standard hverken på sikkerhet eller brukeropplevelse. Sikkerhetssjefen i Microsoft, Chris Jackson, uttrykkte tidligere i år at Internet Explorer ikke lenger kan regnes som en nettleser. 

Nordmenn trosser advarselen

I Norge er nettleseren fortsatt i flittig bruk. Hele 18,2% av norske forbrukere brukte Internet Explorer i januar 2019! Dette er svært høyt kontra 5,7% på verdensbasis. Det er likevel en tydelig nedgang på hele 14% fra Januar til Oktober i år – og det kan vi være glad for!

Derfor bør du slutte å bruke Internet Explorer (IE)

Først og fremst mottar ikke IE lengre oppdateringer fra Microsoft – og utgjør en sikkerhetstrussel som øker over tid etter hvert som nettleseren forfaller. Fordi Microsoft en gang hadde 95% av markedsandelene innen nettlesere, kan det virke som de rett og slett sluttet å prøve. IE har stagnert og som Jackson selv skriver i sin uttalelse,

Mangelen på nye oppdateringer og sikkerhetsfunksjoner er svært alvorlig med tanke på fremveksten av nye og smartere dataangrep. Mangelen på oppdateringer gjør Internet Explorer ekstremt sårbar for virus. For eksempel så er denne koden er alt som skal til å for å krasje hele nettleseren din:

<script>for(x in document.write){document.write(x);}</script>
Resultatet av koden over – som viser hvor sårbar Internet Explorer er.

Surfing i IE gir også svært redusert brukeropplevelse hvor mange moderne funksjoner på ulike nettsteder ikke alltid vil fungere optimalt – eller fungere i det heletatt.

Webutviklere tester ikke lengre det de lager i Internet Explorer. Nettleseren klarer å prosessere all koden og du vil potensielt miste viktig funksjonalitet eller få opp en helt annerledes visning enn alle andre.

Så hvis du fortsetter å bruke IE fremover vil du ende opp med å ikke kunne bruke nye apper når de kommer ut. Ved å bytte nettleser kan du unngå å gå glipp av en gradvis større del av nettet!

Flere insisterer på å fortsette med IE

Den eneste grunnen til at IE fortsatt er tilgjengelig på markedet, er for at bedrifter med gamle IE-tilpassede fagsystemer, som fks SharePoint, fortsatt skal kunne bruke essensielle funksjoner.

Argumentet for å beholde nettleseren fordi noen funksjoner kun fungerer i Internet Explorer kan være en like godt argument for å utfase. Nettopp fordi ved å fortsette å bruke nettleseren tviholder vi på gammel teknologi. Slutter alle å bruke nettleseren blir disse utdaterte tjenestene tvunget til å omstille seg eller møte sin død. Da gir vi rom for nye og bedre løsninger i fremtiden.

La Internet Explorer hvile i fred

Nå er det for alvor på tide å ta farvell med Internet Explorer og la den en gangs verdensledende nettleseren høre til i historiebøkene. Det var gøy så lenge det varte – nå er det på tide å komme seg videre.

Microsoft har lansert en nyere nettleser, Microsoft Edge, som fortsatt spiller på simplisiteten fra Internet Explorer, men er bygget på nyere teknologi. Jackson ville ikke si noe om hvilken nettleser forbrukeren burde erstatte Internet Explorer med.

Selv kan vi anbefale Google’s Chrome – som er verdens desidert mest populære nettleser i dag. Med Chrome får du økt sikkerhet, bedre brukeropplevelse og en rekke geniale funksjoner som mail, fillagring, passordbank og produksjonsverktøy dersom du oppretter en gratis Google konto.